An item has been added to your shopping cart, you will find the shopping cart at the top of the page.

Printed Book

SEK 249

PDF

 

ePub

 

Read Online

 

Open Access

 

Kvinnoliv och måltidsglädje : Kosthåll och resurser inom det nordliga rummet

Phebe Fjellström

Kulturens frontlinjer, no. 40

När ängssyresoppan ställs på kungens festbord, påminner den oss om det traditionella samiska kosthållet. När en delikat åkerbärsmousse står på Nobelmenyn, erinrar man sig Norrbottens åkerbär som åts med tjock grädde. I nybyggarhemmen i norr stod i äldre tider orre, tjäder och ripa på bordet - man åt ibland fågelsoppa till leda. Nordliga rummets traditionella mat var riklig och näringsriktig, särskilt i inlandet, i nybyggar- och fiskarhemmen.

Husmodern, som tillredde dessa rätter på det naturen gav, var i allmänhet självständig och styrde med fast hand i hemmet. En betydande omvandling har skett efter andra världskriget - kvinnorollen har nämligen radikalt förändrats, nya redskap och metoder tillkommit, nya strukturer uppstått osv. Men trots alla dessa förändringar - än i dag finns matkunnandet från förr kvar, och det har dessutom fått internationell genomslag.

Denna bok behandlar från en lång rad perspektiv det nordliga rummets kosthåll och dess husmödrar. Författaren är etnologen Phebe Fjellström, som i en lång rad böcker och uppsatser beskrivit det nordliga rummets människor, deras kultur och historia.
Kvinnoliv och måltidsglädje

ISBN 9188466450

Hard cover

119 pages

Published 2002

Language swe

Price from SEK 249