Delivery information
eddy.se ab

ISS books are distributed
by eddy.se ab.

eddy.se ab
Box 1310
621 24 Visby
Sweden
order@bokorder.se
tel +46 498-253900

Share |

Kvinnoliv och måltidsglädje

Kosthåll och resurser inom det nordliga rummet

Kvinnoliv och måltidsglädje Kosthåll och resurser inom det nordliga rummet
9188466450
119 pages
2002

By Phebe Fjellström

SEK 249

När ängssyresoppan ställs på kungens festbord, påminner den oss om det traditionella samiska kosthållet. När en delikat åkerbärsmousse står på Nobelmenyn, erinrar man sig Norrbottens åkerbär som åts med tjock grädde. I nybyggarhemmen i norr stod i äldre tider orre, tjäder och ripa på bordet - man åt ibland fågelsoppa till leda. Nordliga rummets traditionella mat var riklig och näringsriktig, särskilt i inlandet, i nybyggar- och fiskarhemmen.

Husmodern, som tillredde dessa rätter på det naturen gav, var i allmänhet självständig och styrde med fast hand i hemmet. En betydande omvandling har skett efter andra världskriget - kvinnorollen har nämligen radikalt förändrats, nya redskap och metoder tillkommit, nya strukturer uppstått osv. Men trots alla dessa förändringar - än i dag finns matkunnandet från förr kvar, och det har dessutom fått internationell genomslag.

Denna bok behandlar från en lång rad perspektiv det nordliga rummets kosthåll och dess husmödrar. Författaren är etnologen Phebe Fjellström, som i en lång rad böcker och uppsatser beskrivit det nordliga rummets människor, deras kultur och historia.